Hocibat'ta Bir Efsane (İnehhi ) | Kanteva - Akdere Köyü Resmi Web Sitesi

Hocibat'ta Bir Efsane (İnehhi )


Salmo trutta Salmonidae familyasından olan deniz alasının bilimsel adı Salmo trutta'dır. Kuzey yarım küresinin mutedil ve soğuk bölgelerinde birçok formlan mevcut olan bu familyanın deniz alası gibi türleri, denizlerle tatlısular arasında yumurtlama göçü yaparlar. 

Atlas ve Pasifik Okyanuslarının kuzey kısımlarında, Karadeniz, Azak Denizi ve Hazar Denizi'nin açık limanlarında rastlanan Tuna ve Dinyester'in aşağı kısımları ile Kırım nehirlerine giren deniz alasının boyu azami 1 m.'dir, agırlığı ise 24 kg.'a kadar ulaşır. 

Bu balıkların ortalama ağırlıkları 5-7 kg.' dır. Deniz alasının sırtı mavi veya yeşilimsi gri olup, karnı gümüşi veya açık portakal rengindedir. Sırtı ve yanlarında küçük siyahımsı veya mavi çerçevesi olan kırmızı lekeler bulunur. Pullar çok küçüktür ve deriye iyice intibak etmiştir. Yüzgeçleri gövdeye orantılıdır, alt çene uzun olup iyice gelişıniş dişler taşır. 

Üremeleri kasım ayında başlayıp şubatta sona erer. Balıkların nehre girme süresi oldukça uzundur. Çapları 1-6 mm. arasında olan yumurtalar sudan çok ağır olduğu için dipte kalır. Kuluçka süresi uzundur ve yiımi-kırk gün arasında değişir. Genellikle karnivor olan bu balıkların besinini dipte veya pelajik yaşayan küçük hayvanlar, ufak balıklar ve karadan düşen haşarat teşkil eder. Eti lezzetli olup, avcılığı yapılan bir balıktır.

Daha yeni Daha eski