AKDERE (Hocibat ve Kanteva) KÖYÜ,NÜN GENEL TANITIMI | Kanteva - Akdere Köyü Resmi Web Sitesi

AKDERE (Hocibat ve Kanteva) KÖYÜ,NÜN GENEL TANITIMI

  


Köyümüzün 4 mahalleden oluşmaktadır. Bunlar : Merkez mahelle, ( Karaca Avla ) Öte mahalle ( Meleköy ), Akpınar mahallesi ( Kanteva ) ve Yukarki Mahalle ( Cini Avla ) dır.


A-TARİHİ

Uzun yıllar Roma ve Bizans İmparatorluğunun yönetimi altında kalan Ardeşen, daha sonra Trabzon Rum Pontus İmparatorluğunun yönetimine girmiştir. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Rum Pontus İmparatorluğunu yıkınca Ardeşen bir süre özerk kalmıştır.

Şemsettin Sami ve Ali Cevat'ın eserlerinde Ardeşen, Trabzon Vilayeti Sancağının Atina (Pazar) Kazasına bağlı bir kasaba biçiminde tanımlanmakta, halkın tümüyle Türk olduğu kaydedilmektedir. Daha önce Pazar İlçesinin bucak merkezi olan Ardeşen, 1 Mart 1953 tarihinde İlçe olmuştur.

İlçenin Ardeşen adını alması bir rivayete göre şöyledir; Yavuz Sultan Selim Trabzon Sancak Beyi iken, Osmanlı tahtına sahip çıkmak ister ve bu amacı gerçekleştirmek için Kepa Sancak Beyi olan oğlunun yardımına gerek duyar. Yardım almak için sahil boyu bölgeden geçerken Fırtına Deresinde ağaç parçalarını görür. Bölge tamamen boş, bataklık ve çalılıktır. Çevresindekiler, kendisine bölgede kimsenin yaşamadığını söylediğinde; Yavuz Sultan Selim deredeki ağaç parçalarını göstererek " Bu belde tenha değil, bakın dere yonga taşıyor. Bu yörenin ardı şendir " yanı yüksek kesimlerde yerleşim birimleri olduğunu ifade eder. Ardışen sözcüğü zamanla halk dilinde Ardeşen olarak yerleşir. Ardeşen 1916 yılında Ruslar tarafından işgal edilmiş ve 1918 yılında ise kurtulmuştur. 10 Mart İlçenin kurtuluş günü olarak kutlanır.



B-COĞRAFYASI

Köyün yüzölçümü 13 km² dir. Doğusunda Doğanay ( Şangul )köyü, batısında Zurha köyü, güneyinde Fırtına ( Avca )deresi ve Seslikaya ( Ağvan )köyü kuzeyinde Buna Köyü ile çevrili olan Akdere Köyü dik bir tepeni orta kısmında kurulmuştur.

Sahilden 12 km kadar iç kısımdadır. Bölgede Doğu Karadeniz Dağlarının uzantıları ve tepeleri yer alır. Köyün akarsuları Fırtına Deresi,Değirmen ( Karmatte Ruba ) Deresidir.

Ardeşen'in güneyinde yer alan Akdere Köyü yükseklikleri 2000 metreden fazla olan dağların sahilden itibaren yükselmeye başlaması ve yüksek dağ eteklerinde doğarak Karadenize akan akarsuların yoğunluğu nedeniyle engebeli bir arazi yapısına sahiptir.

Dört mevsim ılıman ve yağışlı olan iklimi subtropik olarak tanımlamak mümkündür.


Karadeniz ikliminin koşulları Akdere Köyü için de geçerlidir. ılık ve bol yağışlıdır. İç kısımlara gidildikçe iklim sertleşir. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 C derecedir.


Sarp ve engebeli arazi yapısının ve ikliminin de etkisiyle köyün bitki örtüsü, genelde çay bahçeleri ve ormanlardan oluşturmaktadır. Ormanlar köy arazisinin tahmini %30'unu kaplamaktadır. Köy arazisinin %60'ını tarım alanları, %10'unu da tarım dışı alanlar oluşturmaktadır.


C - NÜFUS


Köyde ana dil Türkçe olup lazca yoğunlukla kullanılmaktadır, nüfusun tamamı İslam dinine mensuptur. Nüfus artış hızı %? dır . Genel olarak Km²'ye düşen nüfus yoğunluğu ? kişidir.



Köy nüfusunun gelişimi nüfus sayımları itibariyle izlendiğinde, yıllık nüfus artış hızında belirgin dalgalanmalar gözlenmektedir. Köy nüfusundaki bu dalgalanmalar, köy dışına göçlerin şiddetinden kaynaklanmaktadır.


D - SOSYAL DURUMU

Çalışma Hayatı


Çay tarımından önce toprakların engebeli yapısı ve yetersizliği yüzünden Akdere Köyü halkı denizcilik, inşaatçılık, fırıncılık gibi işlerde gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çalışmak üzere köy dışına çıkmıştır. Çay tarımının ve sanayinin etkisi ile azalan gurbetçiliğin ekonomideki bir takım sıkıntılar nedeniyle hala devam ettiği söylenebilir.



İlk çay üretiminin yapıldığı 1938 yılından sonra, sağlanan destekle hızlı bir gelişme gösteren çay tarımı ve çay sanayi köyde temel çalışma alanı olmuştur.

Mayıs-Ekim döneminde mevsimlik istihdam sağlayan çay tarımında daha çok kadın nüfus çalışmaktadır. 1999 yılında yapılan bir araştırmaya göre çay tarımında çalışanların %87'sini kadınlar oluşturmaktadır. Erkek nüfus ise çay sanayi başta olmak üzere diğer alanlarda istihdam edilmektedir.



Sağlık


Köyde sağlık kurumu ve personeli olarak Sağlık Ocağı ve bir ebe bulunmaktadır. Bu Sağlık ocağında küçük pansumanlar ve aşı dışında herhangi bir tıbbi müdahele yapılmamaktadır. Tıbbi müdahele gerektiren durumlarda hastalar İlçe Devlet Hastanesine götürülmektedir.


E - EKONOMİK DURUM

Karadeniz ile denize paralel olarak uzanan dağlar arasında kalan köy arazisinin tarıma elverişsiz oluşu ve yağışlı iklim,Akdere Köyünün ekonomik yapısını da biçimlendirmiştir. Bu arazi yapısı nedeniyle tarımsal üretimin düşük olması, gurbetçiliğin köy ekonomisi içinde önemli bir yer tutması sonucunu doğurmuştur. Yöre halkı, çay üretiminin bölgeye girişinden önceki dönemlerde, önceleri yurt dışına, daha sonraları da, yurt içine geçici sürelerle çıkarak denizcilik, küçük çaplı ticaret, inşaat işçiliği, gibi işlerde çalışmıştır. Daha önceleri büyük ölçüde Gürcistan, Rusya gibi ülkelere çalışmaya giden yöre halkının, 1917 yılında bu ülkelerle olan sınırın kapanmasından sonra bu olanaklar ortadan kalkınca girdiği ekonomik sıkıntılar nedeniyle, başka bölgelere bile taşınmasından söz edilmiştir.


1920'li yıllarda yörenin sosyo-ekonomik sorunlarına çözüm bulma çalışmaları çerçevesinde başlanan çay üretme çalışmaları, 1938 yılında ilk kez el imalatı olarak üretime başlanarak sonuca ulaştırılmıştır. Çay üretiminden önce, yukarıda kısaca belirtilen olumsuz koşullar içinde köy ekonomisi, bu yıldan sonra çaya dayalı hızlı bir gelişme göstermiştir.


Köydede 2'si Çay-Kur'a ait olmak üzere Karaca ve Öz Karaca çay fabrikalarına ait 4 adet çay alımyeri bulunmaktadır.



F - ULAŞIM



Kaynak: www.hocibat.com



Daha yeni Daha eski